Bestuiving

Zo nu en dan oogst de imkerij ook stuifmeel met zogenaamde pollenvallen. Het blijkt dat bijenvolken op hetzelfde bloeitijdstip toch volledig op andere soorten kunnen vliegen. Het is elke keer weer verassend om te zien op welke bonte verzameling van planten bijen kunnen vliegen. Pollen worden door de imkerij vers opgeslagen in pot met daarboven een laag honing. Dit garandeert de goede werking van het stuifmeel en behoud van bepaalde belangrijke bio-actieve stoffen die niet kapot gaan door vriezen of drogen (wat men vaak doet bij stuifmeel). Zelf slaan bijen hun stuifmeel in de winter ook op onder een laagje honing. Tussen de pollen zit een kleine hoeveelheid pollen van windbestuivers. Pollen van deze windbestuivers kunnen hooikoorts klachten veroorzaken. Door pollen op te nemen in het dagelijks dieet kunnen hooikoortsklachten verminderen. 

Elk jaar reist imkerij ZOETGOUD met een groot deel van haar volken naar het fruit door gans Vlaanderen. In de loop der jaren zijn er vaste en hechte contacten met fruittelers opgebouwd. Imkerij ZOETGOUD hecht veel waarde aan een goed contact met haar telers. Vooral bij kers en appel zijn honingbijen onmisbaar en zonder bijen is er een (grote) reductie in opbrengst. Hommelkolonies zijn veel te klein en met veel te weinig individuen om het bestuivingswerk aan te kunnen in boomgaarden. Bovendien is de bestuivingskwaliteit van de bij zeer goed en geeft honingbijbestuiving mooie vruchten. Omdat er gemiddeld 40.000 bijen in een volk zitten of meer, geven bijen snel een enorme bestuivingsdruk in een boomgaard precies op het moment van aanvang van de bloei. Imkerij Zoetgoud heeft veel jaren ervaring met uiteenlopende teelten: kers, appel, peer, bessen, framboos, pompoen, aardbei, etc. In samenspraak met de teler bekijkt de imker hoe tot het beste bestuivingsresultaat kan worden gekomen. Wacht niet tot 1 dag voor de bloei met bellen, want de ervaring leert dat ruim van te voren volken te reserveren teleurstellingen kan worden vooromen. Extra opzet van bijenvolken, kost veel tijd. Bovendien vergt een goede bestuiving de juiste preparatie van een volk en waar de imker enige tijd voor moet hebben. 

Bestuivingsklussen in serres of tunnels zijn ook mogelijk. Met name als het gaat om gecontroleerde zaadteelt of als er veel bloemen (bijv. koolzaad) aanwezig zijn, zijn bijen te verkiezen boven hommels. In samenspraak met de imker wordt er gekeken naar de beste opstelling in de serre. Er wordt gezegd dat bijen en serres niet goed samen gaan, maar dat is onzin. Alles heeft te maken met de kwaliteit van de bijenvolken en het vakmanschap van de imker. Met de juiste preparatie en plaatsing, kan het bestuivingswerk in een serre binnen dezelfde dag van plaatsing aanvangen. Wel is het zaak om zeer goed af te spreken met welk middelen er worden gesproken. Sommige middelen zijn namelijk acuut dodelijk voor bijen (enkel al de dampen). Imkerij ZOETGOUD hanteert vaste prijzen voor open en gesloten teelten. Prijzen op aanvraag. Het hele jaar door kan (zolang de voorraad strekt) kunnen er bijen op raam worden gekocht. Prijzen op aanvraag.